ЗА БАЛЧИК

Какво да посетим в района на Балчик:

Балчик

Балчик (население около 12 000 жители) е очарователно градче, което се намира на 47 км. северно от гр. Варна. Разположен е амфитеатрално на самия бряг на морето.

Дворецът, Ботаническата градина, църквите, Историческият музей, заедно с много други атракции, правят Балчик един от най- посещаваните курорти на Черноморския бряг.

Важна роля в развитието на града играе пристанището, което е третото по големина и значение, след тези във Варна и Бургас.

Екзотично-уникалната природа и древната история придават романтичен чар на днешен Балчик – непресъхващ извор на вдъхновение за артисти, поети и художници.
Официалното име на Дворецът е било Тихото гнездо. Построен е в годините между 1926 и 1937, по време на Румънската окупация на този район, за нуждите на румънската кралица Мария.

Привлечена от красотата и романтиката на малкия крайбрежен град, вдъхновена от величието на столетните дървета, уханието на дивите цветя и многообразието от птици, кралицата се влюбва от пръв поглед в Балчик и го избира за място на своята лятна резиденция.

Дворцовият комплекс се състои от множество по-малки вили-резиденции, „зала за пушене” (бел: тази зала не съществува отдавна, тъй като е съборена от земетресение преди около 50 год.), винарна изба, параклис, множество каменни чешми и много други постройки, както и забележителния парк, който днес е превърнат в държавна ботаническа градина.

През 1955 година Ботаническата градина е била създадена на мястото на дворцовия парк. Днес тя заема площ от 65,000 кв. м. и настанява повече от 2 000 вида редки и екзотични растения. Заради атрактивната си колекция от над 250 кактусови видове, заемащи 1000 кв.м. от площта й, тя е обявена за втората по големина в Европа.

 

Какво да посетим в района на Балчик

 

Мидена ферма „Дълбока” се намира северно от град Каварна и на около 20 км северно от град Балчик.
Ресторантът е построен на самия бряг на морето и се намира между Каварна и малкото селце Българево. Кухнята му предлага разнообразие от морски специалитети и страхотни миди от фермата, която можете да видите от своята маса, докато се наслаждавате на живописните гледки наоколо.

Състезание между яхтени клубове се провежда в Балчик. Участват яхти, разделени на два класа (до 32 фута и над 32 фута). По време на тази международна Регата, Балчик се превръща в притегателно място, както за познавачите на яхти, така и за техните любители.

Супермаркети Lidl, СБА, Аквилон са богато заредени с хранителни продукти и напитки магазини в Балчик. Намират се в новата част на града, в кв „Балик” като предлага стоки на разумни цени и добро обслужване. Това е едно идеално място за седмично пазаруване, особено заради факта, че в близост до него се намира и местния пазар. Там ще откриете така вкусните Добруджански плодове и зеленчуци, домашно производство, които местните търговци ще се надпреварват да ви предлагат и славят.

Автогара Балчик:
Редовни автобусни линии ще намерите в следните направления:

– Варна – от 6.30 сутрин до 18.30 след обяд на всеки час
– Добрич – от 7.15 до 18.30 на всеки 45 минути
– Албена – от 7.30 до 22.30, на всеки 20 мин по лятно разписание от площад „Рибарски”. Тази местна линия е прекрасно удобство особено за тези от гостите, които са на почивка във вилните зони между Албена и Балчик, тъй като осигурява редовен ревоз.

Мидената къща
Супермаркети
Автогара

 
 

Добре е да знаем за Варна

 

Варна е един от най-старите и най-красиви градове на България. Разположен по продължението на Варненския залив на дължина от около 11 километра, градът разкрива прекрасни гледки към морето и Варненския канал. От векове той е бил едно приятно и привлекателно място за живеене. Бележейки началото си от древните Гърци, това място е изкушавало много хора, привличани не само от морето, но също така и от богатството на земята, обширните гори наоколо, дългите с километри плажни ивици и разбира се дружелюбието на хората.

Облика си на млад и модерен център, Варна дължи на хилядите студенти, учещи там. Градът има пет университета и два колежа, в които учат над 60 000 младежи.

Каквото и да изберете да правите във Варна – да лежите на плажовете, да пазарувате по магазините в центъра или да танцувате до сутринта – то ще бъде евтино, забавно, незабравимо и вълнуващо.

Като религиозен храм за жителите на Варна и едно от местата, които задължително трябва да се посетите е Катедралата „Света Богородица” която извън всякакво съмнение е един от символите на града. Първият камък на сградата е поставен от Българския княз Александър на 22 Август 1880 година, след тържествена церемония и молитва пред събралите се българи и арменци. Интересното е, че в този ден, Князът дава амнистия на всички местни затворници, на които им остава три или по-малко месеца до излежаване на присъдите им. Официалното откриване на храма е на 30 Август 1886 година и от тогава насам, катедралата привлича възхищението и почитта на гражданите и гостите на града. Преди няколко години, катедралата с още няколко архитектурни паметници и забележителности на Варна, бяха осветени през нощта, което придава на града допълнителен блясък и магия. Ако успеете да изкачите 133-те тесни извити стъпала на камбанарията, на върха ще бъдете възнаградени със зашеметяваща гледка над целия град.