Балчик

География

Намира се на черноморския бряг — в близост са курортите Албена, Кранево, Златни пясъци и градовете Варна, Добрич и Каварна.

История

Траките са първите заселници на земите, върху които е разположен днешния град. Открити са тракийски предмети на възраст над 2000 години (чаши, метални съдове, накити, оръжия).

Културни и природни забележителности

Балчик е част от Стоте национални туристически обекта. Известен е най-вече със своята Университетска Ботаническа градина, която съдържа втората по големина кактусова колекция в света, след тази в Монако, както и други уникални растения, както и с Архитектурно-парковият комплекс “Дворецът”.

Университетската Ботаническа градина към СУ "Св. Кл.Охридски" и Двореца, представляват безспорно визитната картичка на Балчик. На 27 юли 2005 Университетската Ботаническа градина в Балчик отбелязва 50 годишнина от своето създаване.

През 2006 година университетската ботаническа градина отваря своята новоизградената част, предназначена специално за посещение от хора с увреждания. Тя е официално открита на 50-годишния юбилей. В парниците на градината зреят лимони с големина на хандбална топка, както и много други екзотични плодове като банани, папая и др.

В града е сформирана самодейна театрална група към читалище "Паисий Хилендарски".

Музеи

Исторически музей с интересни находки, датиращи отпреди няколко века, археологически разкопки.

В Балчик има: етнографски и възрожденски комплекс, художествена галерия, килийно училище, три църкви и една джамия, които също са обект на интерес от страна на туристите. Художествената галерия в Балчик е с над 40 годишна история, нейна основателка е Клара Петкова. Във фонда на галерията има произведения на Владимир Димитров - Майстора, както са и били излагани творби на Салвадор Дали и др.

Най-значимото събитие за град Балчик е наскоро откритият храм на богинята майка Кибела в центъра на града! Досега археолозите са открили осем уникални статуи от бял мрамор на богинята майка и над 18 мраморни плочи с напълно запазени надписи на старогръцки!

Град Балчик е център за много културни мероприятия. Ежегодно се провеждат множество фестивали. С традиции е детският фестивал Усмивките на морето. С тенденция да се превърнат в ежегодни фестивали са Балфест — международен филмов фестивал за документални филми и международния Филм форум.

Градът е известен с културните празници през месец септември свързвани обикновено с имената на Иван Гранитски, Стефан Цанев и други.

Друг фестивал, който е затвърдил името си и се свързва с Балчик е международният фестивал Процес-пространство. В зависимост от определената тема, много от произведенията на фестивала се правят на място. Председател е Димитър Грозданов, който е направил много дарения за Градската художествена галерия в Балчик. През 2005 година Балчик бе домакин на нов детски фестивал "Хоро от перли". По време на фестивалните дни руски и български деца имаха възможности да демострират своите умения в танцовите изкуства. През септември месец се очаква да се проведе Международния студентски филмов фестивал, в който участиe тази година (2005)са заявили над 600 души. Това ще е третото издание на фестивала, като той ще се проведе за 2-ри поредeн път в Белия град. Очакват се да бъдат отправени много предизвикателства към студентите, които ще представят своите идеии и филми пред публиката в Балчик. Друг редовен фестивал е "Балфест", който се провежда в края на годината. Това е международен фестивал за документално и репортажно кино. 24 май е определен като празник на гр. Балчик. В този ден в града има богата културно-развлекателна програма, както и богата търговска алея.

През 2007 г. в началото на май месец бе проведен фотопленер ;Балчик - древен и модерен;. Повече от 40 фотографи запечатаха белия град. Снимки от организираната изложба бяха показани в София, Варна, предстои в Габрово и Русе. През 2008 година е предвидено фотопленера да се проведе през есента.

Албена

Албена е курорт в Североизточна България, Добричка област, разположен на 12 km от Балчик, на 30 km от Варна и на 500 km североизточно от София. Плажната ивица е с дължина 5 km и ширина 150 m.

Курортният комплекс е открит официално на 24 август 1969 г.

Комплексът разполага с много модерни хотели, разположени така, че да имат изглед към морския бряг и добро излагане на слънце. Около 90% от туристите са чужденци.

Курортът Албена е подходящ за семейна почивка. Той е относително спокоен, в сравнение с по-големите курорти като Слънчев бряг и Златни пясъци. Само на 10 километра от Албена се намира Ботаническата градина в Балчик, съдържаща уникални растения, както и архитектурно-парковият комплекс Дворецът, който е резиденция на румънската кралица Мария в началото на 20 век. Албена е разположен в близост и до резервата Балтата, който представлява лонгозна гора край река Батова.

През 1992 г. в Албена започва обучение по "Хотелски мениджмънт", въз основа на което през 1999 е открито висше училише, наречено Международен колеж със специалности в областта на туризма и курортното дело.

Златни пясъци

Златни пясъци е най-старият от големите 3 български морски курорта, разположен в северната част на българското черноморие. Намира се на 18 км северно от центъра на Варна. Старото му име е Узун Кум ("Дълги пясъци").

"Златни пясъци" е и най-известният курорт по северното черноморско крайбрежие. Разположен в полите на Природен парк "Златни пясъци", защитена от закона територия, той е прекрасно място за почивка и забавления. Плажната ивица, покрита със златист пясък, е с дължина 3,5 км и е широка до 100 м.

В природен парк "Златни пясъци" не само се съхраняват застрашени и защитени растителни и животински видове, но има изградени пет туристически маршрута, които преминават през стари чешми, кътове за отдих, места с очарователен изглед към морето. Културно-историческото наследство на парка обхваща широк период -- от античността до късното Средновековие.

"Златни пясъци" е защитена природна местност. Територията около курорта е уникална със своите растителни видове и крайморска растителност. Тя е обособена като Природен парк "Златни пясъци".

В "Златни пясъци" е и най-известният гей-плаж в България. Намира се след яхтеното пристанище.